هیدروسل چیست؟

هیدروسل چیست?

هیدروسل چیست؟

به تجمع مایع در داخل اسکروتوم، هیدروسل گفته می‌شود. مایع معمولاً در بین لایه‌های احشایی و جداری غشای مهبلی اطراف بیضه تجمع پیدا می‌کند. هیدروسل شایع‌ترین علت تورم اسکروتوم(کیسه بیشه) است. قبل از تولد، بیضه‌های نوزادان پسر از شکم او به درون کیسه بیضه جا‌به‌جا می‌شود.

یک کیسه کوچک و نازک که روده‌ها را در جای خود نگه می‌دارد به همراه بیضه‌ها به کیسه بیضه می‌رود.

معمولاً پس از پایین رفتن بیضه‌ها این کیسه موجود در کیسه بیضه، بسته شده و بدن هرگونه مایع اضافی باقی‌مانده درون این کیسه را جذب می‌کند. در صورتی که کیسه بسته نشود و یا بسته شود اما مایع اضافی در آن باقی بماند، هیدروسل ایجاد خواهد شد.

انواع هیدروسل

هیدروسل انواع مختلفی دارد که به اختصار برایتان شرح می‌دهیم:

هیدروسل غیر مرتبط (ساده)

هرگاه کیسه درون کیسه بیضه بسته شود اما بدن مایع اضافی را قبل از تولد، جذب نکند این نوع هیدروسل ایجاد می‌شود. در این نوع هیدروسل معمولاً هنگامی که کودک به سن یک سالگی می‌رسد خود به خود رفع شده و بدن مایع را جذب می‌کند.

هیدروسل مرتبط

در هیدرسل مرتبط کیسه‌ای که از شکم به درون کیسه بیضه می‌رود به صورت کامل بسته نمی‌شود و یک روزنه کوچک در آن باقی خواهد ماند. به همین دلیل مایعات از شکم به درون کیسه بیضه می‌ریزند. هیدروسل مرتبط به فتق شباهت دارد اما در فتق، مجرای کیسه، بزرگ بوده و روده نیز می‌تواند به همراه مایعات به درون کیسه پایین بیاید، تنها راه درمان هیدروسل مرتبط جراحی می‌باشد.

تشخیص هیدروسل

در صورت وجود علائم ذکر شده، با مراجعه به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری و بررسی ناحیه شکمی و کشاله ران کودک توسط ایشان، هیدروسل در صورت وجود تشخیص داده خواهد شد. البته در برخی از موارد، به دلیل تجمع زیاد مایع در کیسه بیضه، پزشک نمی‌تواند بیضه‌های را احساس کند. در این صورت ممکن است، کیسه بیضه یا شکم را بفشارد و از این طریق تشخیص دهد که آیا کودک به هیدروسل مبتلاست یا خیر.

گاهی اوقات نیز، پزشک متخصص نوری را به کیسه بیضه متورم شده می‌تابانند. در صورتی که کودک مبتلا به هیدروسل باشد، کیسه بیضه پر از مایعی شفاف به نظر خواهد رسید. در برخی موارد غیر عادی، حتی ممکن است پزشک برای اطمینان از تشخیص خود، انجام سونوگرافی را تجویز نماید.

درمان هیدروسل

هیچ کدام از انواع هیدروسل خطرناک نیستند. درمان هیدروسل‌ مرتبط، فقط جراحی است. کشیدن آب دور بیضه توسط سرنگ نیز به دلیل آنکه به سرعت جایگزین خواهد شد، نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت حتی ممکن است بهم زدن راه‌های لنفاوی بیضه و عفونت هم به همراه داشته باشد.

هیدروسلی که جا افتاده است باید به موقع عمل جراحی شود، به تاخیر انداختن عمل جراحی سبب بزرگ تر شدن کیسه بیضه و ظاهر نامناسب پس از عمل جراحی می‌شود. در عمل جراحی هیدروسل، فقط پوششی که سبب ترشح مایع می گردد، برداشته می‌شود و خود کیسه بیضه‌ دست نخورده باقی می‌ماند.

هیدروسل‌های غیر مرتبط معمولاً به صورت خود به خود از بین می‌روند. پزشک تنها در صورتی جراحی را برای هیدروسل‌های غیر مرتبط پیشنهاد می کند که پس از گذشت یک سال از تولد کودک، هیدروسل از بین نرفته باشد.‌

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *